събота, 30 януари 2016 г.

Еклери



Моята обиколка в отминалото време продължава. Да създадеш храна без зловредните добавки на съвременната индустрия е не само удоволствие. Това е действие, което дължим на близките си. В никакъв случай не твърдя, че еклерите са полезната храна за малки и големи, но е необходимата доза щастие, която можем да си позволим поне веднъж месечно и, разбира се, в умерени количества. :)



Необходими продукти за еклеровото тесто:

2 ч. ч. вода

1 ч. ч. слънчогледово олио

2 ч. ч. брашно

2 пакета бакпулвер

8 бр. яйца

Необходими продукти за крема:

1 литър мляко

3 бр. жълтъци

1 пакет пудинг с варене на "д-р Йоткер"

3 с. л. брашно

1 ч. ч. захар

1 пакет желатин

100 мл студена вода

250 г масло

400 г заквасена сметана

1 капсула "Ванилия"

Необходими продукти за шоколадовата глазура:

200 г шоколад за готвене(ползвам този от Lidl)

125 г немско масло

2-3 с. л. прясно мляко



Начин на приготвяне:

1. Водата заедно с олиото трябва да заври.

2. Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва във врящата вода. Бърка се енергично до получаване на хомогенна смес.

3. Топлата смес се оставя да се охлади напълно(аз я приготвих вечерта) и продължих с приготвянето на еклерите на сутринта.

4. След като се охлади, към тестото едно по едно се добавят яйцата при непрекъснато бъркане.

5. В покрита с хартия за печене тава се шприцоват еклерите - големината и формата зависят от индивидуалния вкус.

7. Пекат се на 180 С до порозовяване. След като станат готови, фурната се изключва и се оставят да се огладят в нея, защото иначе спадат и сладкишът се превръща в провал.

8. Когато са напълно изстинали се пълнят с крем.

Начин на приготвяне на крема:

1. Прясното мляко завира като преди това от него се отделя 1 ч.ч.(200 мл)

2. Жълтъците, пудингът, брашното и отделеното мляко се разбиват до получаване на гладка смес.

3. За да получа гарантирано гладък крем, който няма да стане на гранули, процедирам така: Към яйчната смес добавям на малки дози от горещото мляко като бъркам енергично. Махам млякото от огъня и към него добавям добре разбърканата и вече топла смес с яйцата. Връщам отново на огъня и бъркам енергично(за да не загори) до получаване на гладък крем, който бълбука. :)

4. След като кремът се сгъсти се маха от огъня и му се добавя захарта и маслото. Отново се разбърква добре.

5. Желатинът се накисва в 100 мл студена вода и се топи на водна баня. Излива се в крема.

6. Добавя се ароматната капсула.

7. Охлажда се напълно и му се добавя разбитата с 5 с. л. заквасена сметана . Бърка се до получаване на еднородна смес.

 


Полученият крем се слага в пош и с него се пълнят еклерите. Всеки еклер се потапя в шоколадовата смес. Слагат се в хладилника да се охладят.

От посочената доза излизат точно 80 бр. еклери с големината на мандарина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар