Моята обиколка в отминалото време продължава. Да създадеш храна без зловредните добавки на съвременната индустрия е не само удоволствие. Това е действие, което дължим на близките си. В никакъв случай не твърдя, че еклерите са полезната храна за малки и големи, но е необходимата доза щастие, която можем да си позволим поне веднъж месечно и, разбира се, в умерени количества. :)
Необходими продукти за еклеровото тесто:
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. слънчогледово олио
2 ч. ч. брашно
2 пакета бакпулвер
8 бр. яйца
Необходими продукти за крема:
1 литър мляко
3 бр. жълтъци
1 пакет пудинг с варене на "д-р Йоткер"
3 с. л. брашно
1 ч. ч. захар
1 пакет желатин
100 мл студена вода
250 г масло
400 г заквасена сметана
1 капсула "Ванилия"
Необходими продукти за шоколадовата глазура:
200 г шоколад за готвене(ползвам този от Lidl)
125 г немско масло
2-3 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1. Водата заедно с олиото трябва да заври.
2. Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва във врящата вода. Бърка се енергично до получаване на хомогенна смес.
3. Топлата смес се оставя да се охлади напълно(аз я приготвих вечерта) и продължих с приготвянето на еклерите на сутринта.
4. След като се охлади, към тестото едно по едно се добавят яйцата при непрекъснато бъркане.
5. В покрита с хартия за печене тава се шприцоват еклерите - големината и формата зависят от индивидуалния вкус.
7. Пекат се на 180 С до порозовяване. След като станат готови, фурната се изключва и се оставят да се огладят в нея, защото иначе спадат и сладкишът се превръща в провал.
8. Когато са напълно изстинали се пълнят с крем.
Начин на приготвяне на крема:
1. Прясното мляко завира като преди това от него се отделя 1 ч.ч.(200 мл)
2. Жълтъците, пудингът, брашното и отделеното мляко се разбиват до получаване на гладка смес.
3. За да получа гарантирано гладък крем, който няма да стане на гранули, процедирам така: Към яйчната смес добавям на малки дози от горещото мляко като бъркам енергично. Махам млякото от огъня и към него добавям добре разбърканата и вече топла смес с яйцата. Връщам отново на огъня и бъркам енергично(за да не загори) до получаване на гладък крем, който бълбука. :)
4. След като кремът се сгъсти се маха от огъня и му се добавя захарта и маслото. Отново се разбърква добре.
5. Желатинът се накисва в 100 мл студена вода и се топи на водна баня. Излива се в крема.
6. Добавя се ароматната капсула.
7. Охлажда се напълно и му се добавя разбитата с 5 с. л. заквасена сметана . Бърка се до получаване на еднородна смес.
Полученият крем се слага в пош и с него се пълнят еклерите. Всеки еклер се потапя в шоколадовата смес. Слагат се в хладилника да се охладят.
От посочената доза излизат точно 80 бр. еклери с големината на мандарина.
Няма коментари:
Публикуване на коментар