понеделник, 4 август 2014 г.

Кекс с "Фанта портокал"


      Занемарих сериозно блога, който създадох с много и откровен ентусиазъм, но много често животът поднася сложни за разрешаване ситуации, които ни карат да занемарим любимите си занимания. :)


   




    В търсене на различни и сочни сладкиши, пробвам разнородни и понякога необичайни рецепти. Настоящата рецепта едва ли може да се нарече необичайна, но е факт, че е един сполучлив, ароматен и вкусен кекс.

Необходими продукти:


  • 3 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. кристална захар
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 250 мл "Фанта портокал"(1 малка, стъклена бутилка)
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2-3 с.л. тъмно какао
  • 1 пакет бакпулвер
  • масло за намазване на формата за печене

1. Трите яйца и захарта се разбиват с миксер до получаване на гъст сняг.


2. Към горната смес се добавят олиото и фантата като оборотите на миксера са на по-ниска степен.

3. Добавя се брашното, пресято с бакпулвера.

4. Тази стъпка е пожелание. Вероятно всяка домакиня го прави, но в името на коректната рецепта ще опиша действието :) - отделя се 1 ч.ч. от сместа и се оцветява с какао. 

5. Формата се намазва с меко масло и в нея се излива 1/2 от бялата смес. Излива се оцветената с какао смес. Най-отгоре се завършва с остатъка от бялата смес. 

6. Винаги слагам кекса в студена фурна, защото, когато го слагах в гореща се получаваше следното: запича се силно отгоре, отвътре остава течен. В един момент суровата смес надделява и започва да изригва, разпуквайки запечената повърхност на десерта. Става грозен и несъразмерен. Затова: в студена фурна без вентилатор, която се настройва на 180 С. Пече се, приблизително, 40 - 50 мин. (пробвайте готовността му с дървен шиш или клечка за зъби).

След като изстине се поръсва с добрата стара пудра захар или се полива с разтопен на водна баня шоколад.



Благодаря на момичето, което ми даде тази рецепта, защото кексът се превърна в любим на цялото семейство! Танче, задължена съм ти! :) Жалко, че все по-рядко ми остава време да ги зарадвам. 


4 коментара:

  1. Здравей, страхотно изглежда! Само искам да попитам в рецептата няма набухвател. Дали газираното от фантатаиграе роля, за да набухне така добре кекса? Поздрави! Марияна

    ОтговорИзтриване
  2. Проблемът е в това, че не съм си прегледала поста и съм пропуснала бакпулвера. Благодаря ти, че ми отвори очите! Коригирам се :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Вчера направих кекс по Вашата рецепта и стана прекрасен. Нали знаете кои са най-безпристрасните оценители- децата.9 годишният ми син го хареса и си го хапва с голямо удоволствие.
    Благодаря Ви и поздравления за блога!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за милия отзив! Радвам се, че на малчугана му е харесал. Това е най-сигурният знак, че нещо се е получило! Живи и здрави бъдете! :)

    ОтговорИзтриване