вторник, 9 февруари 2016 г.

Ябълков сладкиш



След тежък работен ден, обичам да си почивам. Въпросът обаче е каква е съвършената почивка? На първо място е планината, нейният аромат, нейната мелодия, синьото на небето, зелените морави, сивите скали, дружелюбните планинари, казващи ти кимайки "Добър ден!". Но в средата на Февруари, късият ден и студът трудно могат да ме накарат да релаксирам - просто обожавам топлото време :) Затова минавам на вариант "Б", а той е приготвянето на десерт. Нещо далеч по-прозаично, но носи удоволствие, особено за онези, които дегустират или направо омитат чинията с вкусна сладост. :D Десертът, който опекох преди час е ароматен, маслен и плодов. Изключително вкусен, ако е поднесен с топка ванилов сладолед.                 


Необходими продукти за тестото:

250 г меко краве масло

200 г пудра захар

4 жълтъка

1 бакпулвер

500 г брашно



Необходими продукти за плънката:

1 кг ябълки - белени и нарязани на кубчета

1 ч.ч. кристална захар

5 с. л. кафява захар

4 - 5 с.л. галета

1 ч.л. канела

есенция "Ром"



От продуктите за тестото се замесва маслено тесто, от което се заделя 1/3, а останалите 2/3 се разточват на кора, по-голяма от тавичката, в която ще се пече. Аз пека в тавичка с диаметър 24 см. Кората се притиска към дъното(покрито с хартия за печене) и стените на тавичката. Върху кората също се слага хартия за печене, отгоре се изсипват 300 г зрял боб(това се прави за да бъде равномерно дъното на сладкиша). Така оформеното гнездо се пече на 180 С без вентилатор за 15 минути. Докато се пече се приготвя плънката от добре измити и обелени ябълки, нарязани на кубчета, двата вида захар, галетата, канелата и рома. След като гнездото се изпече се излива плънката. Отгоре се подрежда решетка от лентички, изрязани от останалото сурово тесто. Пече се отново, на същата температура за около 20 минути. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар и се сервира със сладолед. Ако и вие обичате да си почивате, приготвяйки десерт - пробвайте, може пък да ви хареса. :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар