Произходът на рецептата за тези вкусни, лесни и доста
калорични J
сладки не го помня. Знам само, че са завладяващи и, че стоят в стария семеен
тефтер откакто се помня. Аз малко я осъвремених, добавяйки шоколадова глазура
от натурален и бял шоколад. Факт е, че може да я направи всеки, защото не
изисква никакви по-специални умения. J
Необходими продукти за сладките:
250 г меко масло
2 бр. опаковки чаени бисквити с аромат на ванилия
2 ч.ч. пудра захар(с вместимост 200 мл)
4 с. л. качествено тъмно какао
4 жълтъка
есенция с аромат на ром
Около 70 бр. лешникови ядки за пълнеж на бонбоните
Необходими продукти за глазурата:
200 г натурален шоколад
100 г масло
Необходими продукти за украсата:
100 г бял шоколад
50 г масло
Начин на приготвяне:
1.
Бисквитите се стриват на прах.
2.
Към тях се добавят пудрата захар и какаото. Така
получената суха смес се разбърква добре.
3.
Добавят се мекото масло, жълтъците и есенцията.
4.
Оформят се топчета с големина на малък
орех(около 10-12г) като във всяко топче се пъха по един цял лешник. Оформените
бонбони се поставят върху хартия за печене и се оставят в хладилника да се
стегнат.
5.
Натуралният шоколад се натрошава на парчета в
керамична купа и се топи в микровълнова фурна до пълно разтопяване.
6.
Към него се добавя разтопено масло и се бърка
енергично до пълно хомогенизиране.
7.
Охладените бонбони се топят една по една в
шоколадовата смес и се поставят отново върху хартия за печене, връщат се отново
в хладилника за да се стегне глазурата.
8.
Докато топчетата са в хладилника се натрошава
белия шоколад. Топи се в микровълнова фурна и се смесва с предвиденото
количество разтопено масло. (процедурата е идентична с тази при натуралния
шоколад).
9.
С пош с тънък накрайник се правят белите шарки
върху бонбоните.*
Суровите жълтъци не бива да будят притеснение. За толкова
години приготвяне на тези саладки, единственото, което усещаме от тяхната
консумация е удоволствие. Ползвайте само пресни яйца с ясен произход и всичко
ще бъде наред. :)
Дано ви харесат!
*Украсата и гарнирането са по ваш избор. Може да замените
белия шоколад със смлени ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и
каквото още се сетите. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар