събота, 9 януари 2016 г.

Домашни бонбони с лешници





Произходът на рецептата за тези вкусни, лесни и доста калорични J сладки не го помня. Знам само, че са завладяващи и, че стоят в стария семеен тефтер откакто се помня. Аз малко я осъвремених, добавяйки шоколадова глазура от натурален и бял шоколад. Факт е, че може да я направи всеки, защото не изисква никакви по-специални умения. J



Необходими продукти за сладките:
250 г меко масло
2 бр. опаковки чаени бисквити с аромат на ванилия
2 ч.ч. пудра захар(с вместимост 200 мл)
4 с. л. качествено тъмно какао
4 жълтъка
есенция с аромат на ром
Около 70 бр. лешникови ядки за пълнеж на бонбоните

Необходими продукти за глазурата:
200 г натурален шоколад
100 г масло

Необходими продукти за украсата:
100 г бял шоколад
50 г масло



Начин на приготвяне:

1.       Бисквитите се стриват на прах.
2.       Към тях се добавят пудрата захар и какаото. Така получената суха смес се разбърква добре.
3.       Добавят се мекото масло, жълтъците и есенцията.
4.       Оформят се топчета с големина на малък орех(около 10-12г) като във всяко топче се пъха по един цял лешник. Оформените бонбони се поставят върху хартия за печене и се оставят в хладилника да се стегнат.
5.       Натуралният шоколад се натрошава на парчета в керамична купа и се топи в микровълнова фурна до пълно разтопяване.
6.       Към него се добавя разтопено масло и се бърка енергично до пълно хомогенизиране.
7.       Охладените бонбони се топят една по една в шоколадовата смес и се поставят отново върху хартия за печене, връщат се отново в хладилника за да се стегне глазурата.
8.       Докато топчетата са в хладилника се натрошава белия шоколад. Топи се в микровълнова фурна и се смесва с предвиденото количество разтопено масло. (процедурата е идентична с тази при натуралния шоколад).
9.       С пош с тънък накрайник се правят белите шарки върху бонбоните.*


Суровите жълтъци не бива да будят притеснение. За толкова години приготвяне на тези саладки, единственото, което усещаме от тяхната консумация е удоволствие. Ползвайте само пресни яйца с ясен произход и всичко ще бъде наред. :)



Дано ви харесат!


*Украсата и гарнирането са по ваш избор. Може да замените белия шоколад със смлени ядки, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и каквото още се сетите. :)  

Няма коментари:

Публикуване на коментар