неделя, 26 октомври 2014 г.

Питка с лимонада






Тази питка ме очарова още в мига, в който я вкусих. Беше божествено мекичка и вкусна, оформена като наложен тутманик с богата плънка. Направена от майката на моя съпруг, която няма равна в приготвянето на печива. :) 
Аз реших да я оформя на кифлички, намазани с меко масло и пълни със сиренце.


Необходими продукти:

1 кг брашно тип 500

1 с.л. сол

2 бр. яйца

1/2 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. лимонада

20 г прясна мая + 100 мл топла вода(40 С)

масло за намазване на питката и тавата

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване на втасалата и оформена питка


Начин на приготвяне:

1. Маята се разтваря в топлата вода, прибавят се 4-5 сл. брашно и 1 ч.л. захар. Разбърква се добре и се оставя да втаса.
2. Обединяват се всички течни съставки - яйца, олио, кисело мляко, лимонада. Разбъркват се добре.
3. Към течните съставки се добавят брашното и солта. Отива точно 1 кг брашно, но е възможно да варира количеството му, тъй като има много фактори, които определят консистенцията на тестото - големината на яйцата, вида брашно и т.н. Тестото трябва да е меко, но стегнато. Не бива да се разлива.
4. Тестото се оставя в намазан с олио съд и там втасва до удвояване на обема.
5. Оформянето, с риск да се повторя, е въпрос на личен избор, вкус и предпочитания. Аз го оформих на кифлички, които намазах с малко масло и напълних със сирене. На снимките, ясно се вижда подреждането.
6. Оформените елементи на питката се подреждат в намазана с масло тава.
7. Втасват(за по-бърз резултат, може да се сложи във фурна, загрята на 50 С).
8. След като питката се надигне в тавата, се маже с разбитите жълтък и прясно мляко, като междувременно, фурната се настройва на 100 С. След като е вече намазана се пъха в топлата фурна и температурата се настройва на 170 С. Това е температурата, при която се пече питката до пълна готовност без вентилатор. Проверява се с дървен шиш, а ако й липсва приятният розов загар се включва вентилатора за не повече от 2-3 минути.


Благодаря ви за това, че имахте търпението да прочете настоящата статия! Пробвайте тази рецепта, убедена съм, че ще зарадвате не само себе си, но и хората около вас! :)









2 коментара: