неделя, 15 май 2016 г.

Сладоледът на шеф Манчев




Правила съм десетки опити със също толкова на брой рецепти за домашен сладолед. Резултатът винаги беше кога плачевен, кога задоволителен, но никога сполучлив. Е, с тази рецепта не стана така, макар да се съмнявах в успеха си и не можех да повярвам, че най-накрая нещата са се получили. Рецептата за този невероятно вкусен десерт я взех от този богат и уютен блог: http://cookingtwentyfourseven.blogspot.bg/2016/05/blog-post_10.html



Необходими продукти:

500 мл течна сметана(ползвах "Президент" - 35% масленост)

6 бр. яйца

100 г захар

Яйцата се делят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта на пухкав крем. Сметаната се разбива отделно на твърд крем и се обединяват като се бърка с дървена или силиконова шпатула. Накрая се разбиват белтъците на твърд сняг. Прибавят се внимателно и на малки дози към сметановата смес, отново посредством дървена или силиконова шпатула. 

Сладоледът се подправя според желанието и вкуса. Важно е сосовете, които се добавят да бъдат абсолютно охладени - в противен случай ще се осъществи необратимия процес на топене на сметаната. От тази доза излязоха три кутии сладолед, събиращи 400 г. 

Този от снимката e с карамелен сос от 1 ч.ч. карамел, 1/2 ч.ч. мед, 2 яйца и 125 г краве масло. Технологията на приготвяне и самата рецепта за соса ги взех от тук: http://www.receptite.com

Към ароматния и уникално вкусен сос прибавих печени и смлени лешници. Сосът го охладих добре. 

Пробвайте този вкусен десерт. Лесен е и, със сигурност, сполучлив! :) 


4 коментара:

  1. Чудесен вкус и великолепни снимки!
    Еми, радвам се че открих прекрасния ти блог! :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!А как да добавя карамеления сос?

    ОтговорИзтриване