събота, 9 юли 2016 г.

Торта с бишкоти

    
    Представям ви рецептата за една импровизирана торта, която направих за домашна употреба след една реплика на големи я ми син – „Мамо, докога ще те гледаме да правиш торти за други хора?! И ние сме хора, и ние искаме!“. Нямаше как, трябваше да удоволетворя желанието на детето въпреки умората, въпреки рутината и, донякъде(срам, не срам, ще си призная), досадата. :) Сладкишът  е нещо средно между тирамису и торта. Средно, защото няма маскарпоне, но пък има бишкоти, няма класически подредени блатове, но пък кремът е един от любимите ми.

Необходими продукти:

За блата ползвах тази рецепта: "Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска" Изпекох 4 блата с диаметър 26 см., но ползвах само един, останалите са във фризера и си чакат реда. :)
Отделно са необходими 400 г бишкоти и 2 големи чаши нескафе, подправени с аромат „Ром“ или няколко капки истински ром. В кафето се топят за кратко, направо мигновено, една по една бишкотите.

За крема:

1 литър прясно мляко
2 пакета пудинг „Карамел“ на „Dr. Oetker“
2 пакетчета желатин, накиснат в 100 мл студена вода и разтопен на водна баня
250 г стегнато немско масло, разбито с 200 г пудра захар
2-3 с.л. дулсе де лече – сложих, защото имах останало в хладилника, но може и да се пропусне

Начин на приготвяне:


Сварява се пудингът според указанията на обаковката. Добавя се разтопеният на водна баня желатин, докато пудингът е още топъл. Разбърква се добре и се охлажда докато се стегне. Междувременно маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Когато пудингът е вече стегнат се прибавя на малки дози към масления крем при непрекъснато бъркане. Подредих в ринг с диаметър 26 см. така: на дъното сложих какаовия блат, отгоре намазах с крем и подредих бишкотите, които преди това леко топнах в кафето. От посоченото количество излязоха три реда бишкоти – висока торта излезе – около 10 см. Стоя в хладилника 1 нощ. На сутринта махнах ринга и поръсих обилно с какао. Резултатът според мен е задоволителен, според сина ми – божествен. :D Времето, което ми отне направата на тортата(без да броя печенето на блатовете) е около час. 

Е, това е резултатът от една напълно заслужена критика, дали е градивна, не знам, но определено заситих глада за домашно приготвена торта на малките. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар