Представям ви рецептата за една импровизирана торта, която
направих за домашна употреба след една реплика на големи я ми син – „Мамо,
докога ще те гледаме да правиш торти за други хора?! И ние сме хора, и ние
искаме!“. Нямаше как, трябваше да удоволетворя желанието на детето въпреки
умората, въпреки рутината и, донякъде(срам, не срам, ще си призная), досадата. :) Сладкишът е нещо средно между тирамису и торта. Средно,
защото няма маскарпоне, но пък има бишкоти, няма класически подредени блатове,
но пък кремът е един от любимите ми.
Необходими продукти:
За блата ползвах тази рецепта: "Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска" Изпекох 4 блата с диаметър 26 см., но ползвах само един, останалите са във
фризера и си чакат реда. :)
Отделно са необходими 400 г бишкоти и 2 големи чаши нескафе,
подправени с аромат „Ром“ или няколко капки истински ром. В кафето се топят за
кратко, направо мигновено, една по една бишкотите.
За крема:
1 литър прясно мляко
2 пакета пудинг „Карамел“ на „Dr. Oetker“
2 пакетчета желатин, накиснат в 100 мл студена вода и
разтопен на водна баня
250 г стегнато немско масло, разбито с 200 г пудра захар
2-3 с.л. дулсе де лече – сложих, защото имах останало в
хладилника, но може и да се пропусне
Начин на приготвяне:
Сварява се пудингът според указанията на обаковката. Добавя
се разтопеният на водна баня желатин, докато пудингът е още топъл. Разбърква се
добре и се охлажда докато се стегне. Междувременно маслото се разбива с пудрата
захар на пухкав крем. Когато пудингът е вече стегнат се прибавя на малки дози
към масления крем при непрекъснато бъркане. Подредих в ринг с диаметър 26 см. така:
на дъното сложих какаовия блат, отгоре намазах с крем и подредих бишкотите,
които преди това леко топнах в кафето. От посоченото количество излязоха три
реда бишкоти – висока торта излезе – около 10 см. Стоя в хладилника 1 нощ. На
сутринта махнах ринга и поръсих обилно с какао. Резултатът според мен е
задоволителен, според сина ми – божествен. :D Времето, което ми отне направата на тортата(без да броя
печенето на блатовете) е около час.
Е, това е резултатът от една напълно заслужена критика, дали е градивна, не знам, но определено заситих глада за домашно приготвена торта на малките. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар