петък, 31 януари 2014 г.

Пухкав тутманик

Печивото, чиято рецепта ще прочетете по долу е взета от тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=458863.msg13647279#msg13647279, като е съвсем малко видоизменена.
Това е изключително сполучлива рецепта, която винаги се получава и е идеален вариант за закуска в почивен ден.

Необходими продукти:

2 бр. яйца
200 мл прясно мляко
125 г кисело мляко
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая или 1 пакетче суха мая от 7 г
200 г мазнина(1:1 олио и масло)
брашно за меко тесто - около 500 - 600 г
сирене за плънката

Маята се активира със 100 мл от прясното мляко, което трябва да бъде леко топло. при маяната смес се добавя брашно за гъста кашичка. Отделно се затоплят двата вида мляко, към тях се добавят двете яйца и се разбиват с вилица. Постепенно се добавя брашното, пресято със солта и захарта. Към получената сме се излива и шупналата мая. Добавя се брашно до получаването на меко и лепкаво тесто. Към него на дози се прибавят 2/3 от мазнината и отново се меси. Тестото втасва под капак или в съд завит с фолио за свежо съхранение. Когато втаса се дели на 3 части, всяка част се разстила с ръце върху намаслен плот, ръси се с част от останалата мазнина, после със сирене. Навива се на руло, което леко се усуква и се подрежда в тавичка, както се оформя вита баница. 
Втасва отново. Маже се със смес от жълтък + 2 с.л. прясно мляко. Пече се на 170 С до пълна готовност, която се установява с дървен шиш - когато шишът излезе сух, печивото е готово. 

Този тутманик носи невероятния аромат на масло, а конците му се топят в устата.
  

1 коментар:

  1. Изглежда страхотно,благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване