събота, 23 януари 2016 г.

Целувки



Приготвянето на храна за някои хора е истинско изпитание, за други задължение, за трети ненужно занимание, което лесно може да бъде заменено с "хранене навън". За мен приготвянето на храна е свещенодействие, което създава незаменим уют и топлина у дома. Вярвам, че за вас, които сте отделили време да прочетете рецептата важи същото. В последно време твърде често посягам към стария тефтер, а той между другото, е истинско съкровище. Днес реших да приготвя торта, която съм яла като дете - мама често я правеше. До сега все посягах на рецепти богати на продукти и вкусове, трудни за приготвяне и отнемащи време. Е, тази торта не е от тези. Обикновени бели блатове с познатия ни домашен крем. От домашния крем останаха известно количество белтъци, които реших да оползотворя като направя нежни и лесни сладки, отново извадени от стария тефтер.

 



Необходими продукти:

2 бр. белтъци*

12 с. л. захар на кристали

1 с. л. оцет

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавя се захарта и отново се разбива - оставих миксера на най-висока скорост за 10 минути. Накрая излях оцета и оставих да се разбърка още 1-2 минутки.

Върху хартия за печене очертах кръгчета с диаметър 5 см. на разстояние 2 см. един от друг. В очертаните кръгчета шприцовах целувките. Тъй като ги правя по-високи от тази доза излязоха 20 бр. Поръсих ги със ситно натрошени лешникови ядки преди да ги пъхна в печката.

Пекат се в предварително загрята на 110 С фурна с вентилатор. Времето за печене в моята фурна е около 40 минути. Само при тази температура стават с хрупкава коричка и мека, магично топяща се сърцевина. 



*Изключително важно е правилото за сухия съд, в който ще се разбиват белтъците. Другото важно нещо, което може да ни обрече на провал(казвам го от личен опит) е: дори капка жълтък в белтъците ще осуети добрия резултат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар