Ако уютът има аромат, то най вероятно е като този от тортата, чието приготвяне ще опиша по-долу. :)
Необходими продукти за 3 бр. блатове:
3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 2 щипки сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно + 1 пакетче бакпулвер
6 с.л. олио
1 с.л. студена вода(аз сложих 4)
Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. кристална захар
6 с.л. брашно
3 жълтъка
125 г краве масло(аз сложих голямо от 250 г)
Приготвяне на блатовете:
Отделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се бият до твърд сняг с предвиденото количество захар. Добавят се жълтъците и останалите продукти. Цялата смес е с тегло около 850 грама. Деля я на 3 части от по 283-4 г. Ако работите без кухненска везна, разпределете кексовата смес в три еднакви купички. Блатовете се пекат на 180 С в тавичка с диаметър 22 см., на чието дъно е сложена хартия за печене.
Приготвяне на крема:
От предвиденото количество мляко се отделят 200 мл. Другите 800 мл завират. Отделно се разбиват жълтъците заедно с брашното и заделеното мляко до гладка смес и се добавят към топлото мляко. Тази смес се вари до сгъстяване. Когато се сгъсти се маха от огъня и докато е гореща й се добавят захарта и маслото. Бърка се с тел до хомогенизиране. Докато кремът е още топъл се налага върху блатовете. Отгоре тортата се поръсва с дребно счукани орехи и шоколадови стърготини. Преди консумация, трябва да почива 1 нощ в хладилника.
Когато ви писне от сложни рецепти с безброй продукти, но все пак искате да зарадвате близките си с нещо вкусно - това е сладкишът! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар