неделя, 24 януари 2016 г.

Торта с домашен крем

Ако уютът има аромат, то най вероятно е като този от тортата, чието приготвяне ще опиша по-долу. :)



Необходими продукти за 3 бр. блатове:

3 бр. яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. кисело мляко + 2 щипки сода бикарбонат

2 ч.ч. брашно + 1 пакетче бакпулвер

6 с.л. олио

1 с.л. студена вода(аз сложих 4)

Необходими продукти за крема:

1 литър прясно мляко

1 ч.ч. кристална захар

6 с.л. брашно

3 жълтъка

125 г краве масло(аз сложих голямо от 250 г) 

 


Приготвяне на блатовете:

Отделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се бият до твърд сняг с предвиденото количество захар. Добавят се жълтъците и останалите продукти. Цялата смес е с тегло около 850 грама. Деля я на 3 части от по 283-4 г. Ако работите без кухненска везна, разпределете кексовата смес в три еднакви купички. Блатовете се пекат на 180 С в тавичка с диаметър 22 см., на чието дъно е сложена хартия за печене. 

Приготвяне на крема:

От предвиденото количество мляко се отделят 200 мл. Другите 800 мл завират. Отделно се разбиват жълтъците заедно с брашното и заделеното мляко до гладка смес и се добавят към топлото мляко. Тази смес се вари до сгъстяване. Когато се сгъсти се маха от огъня и докато е гореща й се добавят захарта и маслото. Бърка се с тел до хомогенизиране. Докато кремът е още топъл се налага върху блатовете. Отгоре тортата се поръсва с дребно счукани орехи и шоколадови стърготини. Преди консумация, трябва да почива 1 нощ в хладилника. 


Когато ви писне от сложни рецепти с безброй продукти, но все пак искате да зарадвате близките си с нещо вкусно - това е сладкишът! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар