неделя, 11 септември 2016 г.

Торта с боровинки и заквасена сметана



Тази торта е малка импровизация, в която няма нито фантазия нито рядко срещани и скъпи продукти. Любимата ми торта е френска селска торта. Кремът с вкус на йогурт е великолепен и ми се искаше да го пробвам в комбинация с други блатове. Резултатът беше изключителен, въпреки че медените блатове са с неповторим вкус, тези които ще видите в рецептата пасват много добре на леко киселия вкус на заквасената сметана, а в комбинация с домашното боровинково сладко… :)



Необходими продукти за 1 блат(аз направих 4, като бърках всеки по отделно):
1 бр. яйце
½ ч.ч. захар
1 с.л. студена вода
½ ч.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
½ пакетче бакпулвер
1 щипка сода бикарбонат
1 ч.ч. брашно
½ капсула ванилия

Необходими продукти за крема:
4 кофички(1600г) заквасена сметана
20 с.л. захар

За гарниране на блатовете:
Боровинково сладко
Захарен сироп за поръсване(аз ползвах сок от компот)

За украса:
200 г сладкарска сметана



Приготвяне на блата:
За блатовете адаптирах рецепта на свекърва ми за кекс, който много ми харесва, тъй като е сочен и ароматен, а това го прави много подходящ за тортени платки. Яйцето се разбива със захарта до побеляване. Долива се водата. Добавя се разбитото със содата кисело мляко, олиото, брашното, смесено с бакпулвера и накрая се прибавя ваниловия аромат. Блатът се пече в застлана с хартия за печене форма на 180 С до пълна готовност – пробва се с клечка, ако не лепне е готов.

Приготвяне на крема:
В голяма купа се обединяват всички кофички заквасена сметана и се разбъркват с предвиденото количество захар. Разбиването става с лъжица и не е необходимо да продължава дълго време, просто трябва са получи хомогенна смес.

Сглобяване на тортата:

Сглобява се с помощта на регулируем ринг, облепен с ацетатна хартия(купувам я от сладкарските сайтове), с чиято помощ тортата придобива гладки и красиви страни.Всеки блат се полива с 2-3 с.л. сок от компот или захарен сироп(въпрос на желание), ръси се със сладко от боровинки и накрая с 1/3 от сметановата смес. Това се повтаря върху три блата, върху четвъртия се ръси сладко от боровинки и се гарнира с разбита заквасена сметана. Престоява в хладилник 1 нощ, вади се от ринга, отстранява се хартията и тортата е готова за консумация. 
Благодаря за вниманието и търпението! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар