Тази торта е малка импровизация,
в която няма нито фантазия нито рядко срещани и скъпи продукти. Любимата ми
торта е френска селска торта. Кремът с вкус на йогурт е великолепен и ми се
искаше да го пробвам в комбинация с други блатове. Резултатът беше изключителен,
въпреки че медените блатове са с неповторим вкус, тези които ще видите в
рецептата пасват много добре на леко киселия вкус на заквасената сметана, а в
комбинация с домашното боровинково сладко… :)
Необходими продукти за 1 блат(аз направих 4, като бърках всеки по
отделно):
1 бр. яйце
½ ч.ч. захар
1 с.л. студена вода
½ ч.ч. кисело мляко
3 с.л. олио
½ пакетче бакпулвер
1 щипка сода бикарбонат
1 ч.ч. брашно
½ капсула ванилия
Необходими продукти за крема:
4 кофички(1600г) заквасена
сметана
20 с.л. захар
За гарниране на блатовете:
Боровинково сладко
Захарен сироп за поръсване(аз ползвах сок от компот)
За украса:
200 г сладкарска сметана
Приготвяне на блата:
За блатовете адаптирах рецепта на свекърва ми за кекс, който много ми харесва, тъй като е сочен и ароматен, а това го прави много подходящ за тортени платки. Яйцето се разбива със захарта до
побеляване. Долива се водата. Добавя се разбитото със содата кисело мляко,
олиото, брашното, смесено с бакпулвера и накрая се прибавя ваниловия аромат.
Блатът се пече в застлана с хартия за печене форма на 180 С до пълна готовност –
пробва се с клечка, ако не лепне е готов.
Приготвяне на крема:
В голяма купа се обединяват всички
кофички заквасена сметана и се разбъркват с предвиденото количество захар.
Разбиването става с лъжица и не е необходимо да продължава дълго време, просто
трябва са получи хомогенна смес.
Сглобяване на тортата:
Сглобява се с помощта на
регулируем ринг, облепен с ацетатна хартия(купувам я от сладкарските сайтове),
с чиято помощ тортата придобива гладки и красиви страни.Всеки блат се полива с
2-3 с.л. сок от компот или захарен сироп(въпрос на желание), ръси се със сладко
от боровинки и накрая с 1/3 от сметановата смес. Това се повтаря върху три
блата, върху четвъртия се ръси сладко от боровинки и се гарнира с разбита
заквасена сметана. Престоява в хладилник 1 нощ, вади се от ринга, отстранява се
хартията и тортата е готова за консумация.
Благодаря за вниманието и търпението! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар