събота, 19 декември 2015 г.

Меломакарона (гръцки коледни сладки)

    Вероятно на всеки му се е случвало да чуе някое ново парче и да има удивителното усещане, че песента му е любима и позната. Същото ми се случи, но е с едни безумно вкусни сладки. Рецептата за тях стои в кулинарния тефтер у дома вече трета година, но, вероятно, сравнително дългият списък на продуктите ме плашеше и спираше да я приготвя. Това, което ме провокира да посегна към нея са сладки(донесени от Гърция), с които ме почерпи една изключително усмихната дама - благодаря ти, Танче. След като ги опитах бях сигурна, че първото нещо, което ще направя през почивните дни са тези богати на аромати и вкусове сиропирани топчета. J Страховете и опасенията ми се оказаха неоснователни – приготвят се лесно и не изискват специални умения.

Необходимите продукти:

3 ч.ч. царевично олио(250 мл)*
1 ч.ч. коняк
1 ч.ч. пудра захар
½ ч.ч.прясно изцеден сок от портокал(използвах 2 бр. големи портокала)
Кората на 1 портокал, настъргана на най-ситното ренде
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. амонячна сода
1 с.л. канела
1 ч.л. карамфил
1 ч.ч. грис(в оригиналната рецепта – симигдали)
8 ч.ч. брашно
Необходими продукти за сиропа:
4 ч.ч. захар
2 ч.ч. пчелен мед



Начин на приготвяне на тестото:
1.       Смесват се олиото, коняка, пудрата захар, канелата, карамфила, настърганата кора от портокала.(разбърква се с лъжица)
2.       Амонячната сода се слага в сока от портокал в купа с вместимост около 500 ml или повече.(съдът трябва да е по-голям, тъй като става богата пяна, която може да прелее) Пяната се прибавя към течните съставки от 1-ва точка.
3.       Към гореизброените продукти се прибавят брашното, содата бикарбонат и чаената чаша грис.
4.       Разбърква се добре – трябва да се получи меко тесто.
5.       Фурната се загрява на t от 180 С.
6.       Тавата се покрива с хартия за печене.
7.       Сладките се оформят на топчета с големината на орех и леко се удължават, за да получат приблизителна форма на елипса.
8.       Повърхността им се дупчи с вилица.
9.       Пекат се в загрятата фурна точно 30 минути.
10.   Охлаждат се.
11.   След пълното им охлаждане се топят в топлия сироп и стоят потопени 3 минути – по минута и половина от всяка страна.
12.   Редят се върху решетка за да се отцедят и се поръсват с едро смлени сурови орехи.

Начин на приготвяне на сиропа:

1.       Всички съставки се обединяват и ври на огъня около 3-4 минути.
2.       Маха се от котлона и след няколко минути се пристъпва към сиропирането, описано по-горе. J

За онези, които броят калориите 1 сладка е равна на приблизително 130 калории.

И както изисква коректното интернет поведение да кажа, че рецептата е автентична, гръцка и идва от гр. Солун – г-жа Димаропулу, хотел Capsis


Прекрасният коледен вкус е пир за сетивата. Колкото по-дълго стоят, толкова по-неустоими стават, ароматите по-богати и наситени - разгръщат очарованието си с всеки ден, в който са оставени да почиват.

ЖЕЛАЯ ПРИКАЗНА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ, КОИТО ИМАХТЕ ТЪРПЕНИЕТО ДА ПРОЧЕТЕТЕ НАПИСАНОТО. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ – ВИЕ И ВАШИТЕ БЛИЗКИ! J

 


*С тази чаша меря количеството на всички съставки – сухи или течни



Няма коментари:

Публикуване на коментар