Вероятно на всеки му се е
случвало да чуе някое ново парче и да има удивителното усещане, че песента му е
любима и позната. Същото ми се случи, но е с едни безумно вкусни сладки. Рецептата
за тях стои в кулинарния тефтер у дома вече трета година, но, вероятно,
сравнително дългият списък на продуктите ме плашеше и спираше да я приготвя.
Това, което ме провокира да посегна към нея са сладки(донесени от Гърция), с
които ме почерпи една изключително усмихната дама - благодаря ти, Танче. След като ги опитах бях
сигурна, че първото нещо, което ще направя през почивните дни са тези богати на
аромати и вкусове сиропирани топчета. J
Страховете и опасенията ми се оказаха неоснователни – приготвят се лесно и не
изискват специални умения.
Необходимите продукти:
3 ч.ч. царевично олио(250 мл)*
1 ч.ч. коняк
1 ч.ч. пудра захар
½ ч.ч.прясно изцеден сок от
портокал(използвах 2 бр. големи портокала)
Кората на 1 портокал, настъргана
на най-ситното ренде
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. амонячна сода
1 с.л. канела
1 ч.л. карамфил
1 ч.ч. грис(в оригиналната
рецепта – симигдали)
8 ч.ч. брашно
Необходими продукти за сиропа:
4 ч.ч. захар
Начин на приготвяне на тестото:
1. Смесват
се олиото, коняка, пудрата захар, канелата, карамфила, настърганата кора от
портокала.(разбърква се с лъжица)
2. Амонячната
сода се слага в сока от портокал в купа с вместимост около 500 ml или повече.(съдът трябва
да е по-голям, тъй като става богата пяна, която може да прелее) Пяната се
прибавя към течните съставки от 1-ва точка.
3. Към
гореизброените продукти се прибавят брашното, содата бикарбонат и чаената чаша
грис.
4. Разбърква
се добре – трябва да се получи меко тесто.
5. Фурната
се загрява на t от 180
С.
6. Тавата
се покрива с хартия за печене.
7. Сладките
се оформят на топчета с големината на орех и леко се удължават, за да получат
приблизителна форма на елипса.
8. Повърхността
им се дупчи с вилица.
9. Пекат
се в загрятата фурна точно 30 минути.
10. Охлаждат
се.
11. След
пълното им охлаждане се топят в топлия сироп и стоят потопени 3 минути – по
минута и половина от всяка страна.
12. Редят
се върху решетка за да се отцедят и се поръсват с едро смлени сурови орехи.
Начин на
приготвяне на сиропа:
1.
Всички съставки се обединяват и ври на огъня
около 3-4 минути.
2.
Маха се от котлона и след няколко минути се
пристъпва към сиропирането, описано по-горе. J
За онези, които броят калориите 1
сладка е равна на приблизително 130 калории.
И както изисква коректното
интернет поведение да кажа, че рецептата е автентична, гръцка и идва от гр.
Солун – г-жа Димаропулу, хотел Capsis.
Прекрасният коледен вкус е пир за
сетивата. Колкото по-дълго стоят, толкова по-неустоими стават, ароматите
по-богати и наситени - разгръщат очарованието си с всеки ден, в който са оставени да почиват.
ЖЕЛАЯ ПРИКАЗНА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ,
КОИТО ИМАХТЕ ТЪРПЕНИЕТО ДА ПРОЧЕТЕТЕ НАПИСАНОТО. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ – ВИЕ И ВАШИТЕ
БЛИЗКИ! J
![]() |
*С тази чаша меря количеството на
всички съставки – сухи или течни
Няма коментари:
Публикуване на коментар