събота, 19 януари 2013 г.

Палачинки


У дома се спазва една сладка традиция, наистина сладка - в Събота децата хапват палачинки. Убедена съм, че във всяко семейство този сладкиш е на особена почит и все пак реших да кача рецептата, която ползвам. Тези палачинки са едновременно пухкави и тънички, ароманти и безумно вкусни.

Продуктите:

1 литър студено прясно мляко
2 броя яйца
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 щипки сол
2 щипки захар
2 супени лъжици олио
Брашно за тесто по-гъсто от боза
1 капсула течна ванилия - аз обожавам ванилия ипо тази причина посочвам такова количество. Ако не сте любители на силните аромати, намалете дозата наполовина.
маргарин за намазване на тефлоновия тиган

Начин на приготвяне:
Съдът, в който ще се разбърква палачинковата смес трябва да бъде дълбок. В противен случай цялата кухня да стане в брашно, споделям личен опит. :) В дълбокия съд се счупват двете яйца, добавят се солта, захарта, олиото и ванилията. Разбъркват се с ниската степен на миксера. След това на малки дози се прибавя пресято брашно до получаване на гъста каша.Добавя се бакпулвера. След това започва наливането на прясното мляко - също на малки дози. Когато сместта стане прекалено рядка се добавя брашно, бърка се, добавя се мляко, после пак брашно и така до привършване на определената доза прясно мляко(в случая 1 лтър). Крайният резултат трябва да бъде не много рядка смес, която е по-гъста от боза.
  
 Котлонът се загрява на най-високата степен. Тиганът трябва да бъде горещ преди в него да започне приготвянето на палачинките. В горещия тиган преди изливането на сместа за всяка палачинка се слага съвсем малко маргарин(да речем, колкото бобено зърно). Разнасяме го по дъното докато се стопи и изливаме палачинковата смес - обикновено дозата е 1 средно голям черпак, но това зависи от големината на тигана. Пече се от двете страни. Сервирането е въпрос на лично желание, а възможностите са хиляди - шоколад, конфитюр, сладко, колбас, кашкавал, топено сирене, мед и орехи и още много други обичайни и необичайни продукти, коитомогат да направят този прекрасен десерт уникален и още по-вкусен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар