събота, 26 януари 2013 г.

Торта с шоколадов мус

 


Тортата, чието описание правя в момента е с крем, който видях в сайта на един невероятен кулинар: http://sunshineskitchen.com/the-best-chocolate-cake/ От там взех идеята за шоколадовия мус, но блатовете там изглеждат толкова апетитни, че най-вероятно няма да намеря покой докато не направя точно тази торта.

 


Продукти и начин на приготвяне на шоколадовия мус:

400г тъмен шоколад(аз ползвах шоколад за готвене от "Кауфланд"
400мл сладкарска сметана
3 жълтъка
3 белтъка

Методът на приготвяне, леко се различава от оригинала. Стопих шоколада на водна баня. Загрях сметаната в микровълнова фурна и я добавих към шоколада. Изчаках да се охлади. Разбих 3 жълтъка със силиконова шпатула и към тях добавих 3-4 супени лъжици от шоколадовата смес. Когато се разбиха добре ги върнах обратно при шоколада. Охладих до сгъстяване. Разбих с миксера шоколадовата смес. След това, в друга купа разбих белтъците с 1 щипка сол на сняг. Добавях на малки дози белтък към шоколадовия мус, като бърках внимателно със силиконова шпатула за да се запази въздуха и кремът да стане лек и въздушен.
 
Тъй като нямах много време(правих я в късните часове, след работа) взех готови блатове, които между другото, бяха ужасни и доста трудно я сглобих. Дадох дума на себе си, че повече няма да правя тази грешка и няма да посягам към щанда с готови платки. Блатовете са ванилови,  квадратни - 3 на брой. Разрязах ги по средата и се получиха 6 правоъгълника. Всяко парче поръсих с 2 супени лъжици захарен сироп, приготвен от 1 чаена чаша вода и 1/2 чаена чаша захар(вари се до промяна на цвета), в който са добавени 2 супени лъжици бадемов ликьор.Сиропът трябва да бъде студен. Сглобих по следния начин: Намазах първата платака с крема, след това я навих на руло и поставих вертикално. След това намазах втора платка и с нея обвих първата. Тази процедура я повторих и с останалите четири платки. Измазах добре тортата с останалия шоколадов крем и я пъхнах във фризера да стегне, докато приготвя маслен крем за измазване. Той е задължителен, ако искаме гладка повърхност, върху която разточеният фондан ще прилепне плътно и няма да има неравности.

Продукти за масления крем:

125г масло
1 чаена чаша пудра захар
1 жълтък
Тази смес я разбих с миксер. Получи се гладък крем. С крема измазах тортата, като се стремях да скрия всички неравности. Върнах отново в хладилника и се заех с покриването на тортата с фондан. Това е тънкост, която на мен ми е изключително трудна. Все пак се надявам, някой ден да достигна нивото на истинските майстори-сладкари.
Тортата на долната снимка е със същия пълнеж, но оформянето и изпълнението бяха съобразени с малката рожденичка...













Няма коментари:

Публикуване на коментар