Рецептата, която ще публикувам днес я открих преди няколко
дни. Бях много впечатлена от лесния начин и ефектния резултат. Трябва да
призная, че на вкус са също толкова добри, колкото и на вид. Излязоха около 40
– 50 броя, но се ометоха доста по-бързо отколкото си мислех. Прекрасната
рецепта взех от това уютно кътче в огромния водовъртеж от информация: http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/11/blog-post_23.html
Нищо не съм променяла, единственото, което си позволих да добавя е 1 чаена
лъжичка захар, не за друго, а защото захарта стимулира по-бързото втасване.
Продукти:
600г брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
7 г суха мая
100 г кисело мляко
200 мл прясно мляко
100 мл олио
2 броя яйца(на едното му се отнема жълтъка, който после се
разбива с 2 супени лъжици прясно мляко и с него се намазват детелините)
Когато приготвям тесто следвам едно просто правило:
Обединявам всички течни продукти, същото правя и със сухите съставки, след
което на малки дози прибавям сухите към течните и разбърквам. Така направих и
сега. Двата вида мляко, яйцата и олиото ги разбих с вилица в дълбок съд.
Отделно събрах на едно място брашното, солта, бакпулвера и сухата мая.
Разбърках и тях. Започнах да добавям на дози сухата смес към течната, докато не
ми стана трудно да боравя с лъжицата. Тогава започва същинското месене. Обратният
начин на месене, почти винаги гарантира, че няма да прекалите с брашното.
Понякога отива по-малко или повече брашно. В крайна сметка трябва да се водим от
ръцете си и това как те усещат тестото. То трябва да бъде средно на твърдост.
След като тестото е добре омесено се слага в дълбока купа, завива се с фолио за
свежи продукти или с влажна кърпа, и се оставя да втаса.
Начин на оформяне:
От втасалото тесто се точи кора с дебелина 3 – 4 мм.
Изрязват се кръгове с големината на колбаса и се подреждат ето така: тестено
кръгче → колбас → тестено кръгче. След което се оформят детелинки. Начинът на
оформяне е визуализиран в колажа от снимки по-долу. Необходими са ви остър нож и
сръчни ръчички. С острия нож се правят осем разреза, както е показано на снимката. Получените полутриъгълници се усукват - две съседни се завиват в противоположна посока.
Фурната се загрява на 180 С. Подреждат се в тавата за печене
и се мажат с разбития с прясно мляко жълтък. В оригиналната рецепта
четирилистните детелинки се пекат върху хартия за печене. Аз намазах с масло
тавичката и пекох без хартия. Тавата ми събра 20 броя от вкусната закуска,
затова ми се наложи да ги пека на 3 пъти. Пекох на вентилатор до получаване на
приятен златист цвят.
Няма коментари:
Публикуване на коментар