събота, 26 януари 2013 г.

Мъфини



Кексчетата с пеперудите ги правих за подарък на една моя приятелка, която наскоро стана щастлива майка на момче за втори път. :)

Следващите мъфини ги правих заедно с тортата с шоколадов мус. Смятам, че една от най чаровните гледки в сладкарството е красива торта, заобиколена от нейни кокетни  мини копия. Точно копия не успях да направя, но мисля, че цветово са горе долу сходни.:) 

Продуктите:
3 броя яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко(леко разредено с вода)
70г масло
1 бакпулвер
1 и 1/2 чаени чаши брашно
кората на 1 лимон(настъргана)
1 капсула ванилия


Начин на приготвяне:
Отделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се бият на сняг, след което на малки дози им се добавя захарта до нейното изчерпване. След като белтъците поемат захарта се добавят жълтъците и отново се разбъркват добре с миксера. Добавя се млякото, пак се разбърква с миксера и това е последната стъпка, в която се използва полезната машинка. Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Започва да се добавя на дози към течната смес, а разбъркването става с помощта на силиконова шпатула или дървена лъжица. След като цялото брашно се поеме от тестото, се добавя разтопеното, но не горещо масло, ванилията и настърганата лимонова кора. Сместа се разпределя в стандартна форма за мъфини с 12 гнезда. Пече се в загрята на 180 С фурна с вентилатор, за около 20 минути(това е относително и изцяло зависи от вида на фурната). След като станат готови, не се вадят веднага, за да останат бухнали. Фурната се изключва и се изчаква 5 минутки. Ароматът, който обгръща дома по време на печене е невероятен!


Ето ги във вариант без захарно покритие:



Няма коментари:

Публикуване на коментар