неделя, 21 август 2016 г.

Сладко от смокини

     

      Месец август е един от най-богатите и ароматни месеци в годината. Разнообразието от плодове и зеленчуци ни предлага невероятни възможности за експерименти. Настоящата рецепта не е никакъв експеримент. Изпробвана е многократно през годините и е доказала смокинята като великолепен плод, от който се получава вълшебно сладко. За разлика от много други рецепти, в които смокините се варят многократно, сменят се по няколко пъти водите и се правят какви ли не сложни манипулации тук нещата са прости. Единствено времето за варене отнема няколко часа, но това е типично за повечето видове сладко.

 


Необходими продукти:

3 кг зрели и здрави смокини – ползвам едрия зелен сорт
3 кг захар
3 литра вода

                           

Начин на приготвяне:

           Първата ми работа е да почистя плодовете, да ги измия добре и да надупча с игла или с върха на ножа на няколко места. Измитите и почистени плодове се оставят върху суха повърхност да се изцедят. Водата и захарта се слагат на огъня да се варят – трябва да се получи сироп, чиято капка не се стича, когато се пусне върху суха и наклонена чинийка. Когато достигне желаната гъстота се пускат плодовете вътре. Течността ще се разреди от соковете на смокините. Вари се отново до сгъстяване като се пробва по начина, който описах две изречения по-нагоре. Готовото сладко се пълни в чисти и сухи бурканчета, които се стерилизират за 5 минутки.  

От посоченото количество излязоха 11 бурканчета от по 350 г.


Дано ви хареса! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар