събота, 27 август 2016 г.

Пица


Тази рецепта стои в черновите на блога от 2 години. Дълъг период, в който правих много пици, но никога не успявах да направя снимки - всичко се омиташе преди да си приготвя снаряжението, необходимо за заснемане. :) Е, днес успях, не за друго, а защото малките лакомници се наслаждават на ваканцията си някъде из прашните улици на родното ни населено място. 


Пицата, редом със спагетите, е най-обичаната храна у дома. И докато плънката й е въпрос на фантазия, желание и вкус, то тестото се определя от избора на добра рецепта. Правя пици от както се помня, но все нещо липсваше на тестото. Пробвах десетки рецепти, измислях свои, но така и не постигах представата ми за идеалната пица, все нещо не достигаше... Докато не открих рецептата, която сега ще ви представя.



Необходими продукти:

300 мл топла вода
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая
брашно, колкото поеме за средно меко тесто. Обикновено отива около 1/2 килограм.

Маята се разтваря в топлата вода и се добавят останалите продукти. Не е необходимо тестото да втасва! Дели се на две топки, които са достатъчни за две големи тави с диаметър 35 см. - 40 см. Разточва се кората с големина, достатъчна да покрие цялото дъно и 1 см. от стените на тавата. След като в двете тави са оформени готовите разточени пици се приготвя плънката. Така тестото в тавите има време да почива и леко да бухне.

Плънка:
Плънката винаги е много индивидуална и това го знаем всички, които правим или не, но обичаме да похапваме италианския специалитет.
Обикновено пицата у дома я подправям, с каквото намеря в хладилника и все пак, тези, които са обект на днешната публикация  ги поръсих със следното и в тази последователност:

Едната:
3-4 с.л. доматено пюре(домашно приготвено)
1 малък буркан мариновани гъби
200 г пушено сирене
200 г кашкавал(настърган)
Няколко щипки риган и босилек



Втората:
3-4 с.л. доматено пюре
100 г синьо сирене
300 г кашкавал
Няколко щипки риган и босилек



Пекат се на 230 С до готовност - златист цвят на плънката и златист загар на ръбовете.

След като се изпекат им се добавят нарязани на две половини чери доматчета.






2 коментара:

  1. Здравей, Емилия, пицата ти е чудесна, пък и кой не обича пица. :) Поздравявам те за вкусните идеи! Искам да се свържа с теб, но не откривам твой имейл тук. Ако можеш, пиши ми на моя - mousseofcoloursanddreams@gmail.com, имам питане към теб. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Гери, сърдечни благодарности за милия коментар! Писах ти на посочения e-mail. И тук да се извиня за закъснелия отговор! В последно време рядко влизам в блога си - ще ми се да имам повече време, но уви :(

    ОтговорИзтриване