петък, 17 октомври 2014 г.

Дърпана баница


         Нарочно оставих името на баницата, така както съм го чула от бабите. Това традиционно печиво е любимо на българите от стари времена и продължава да държи първенство по популярност. Тестото в настоящата рецепта е подходящо както за теглене, така и за точене - зависи от вкуса и най вече от уменията на майстора. ;) Понеже не съм се усъвършенствала с точилката толкова, колкото ми се иска, прибегнах до по-бързия и лесен начин за направата на баницата. :)

Необходими продукти:

1 кг бяло брашно(тип 500)
500 мл хладка вода(около 30 С)
3-4 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
прясна мая(съвсем малко парченце - 1/10 от кубче с маса 42 г)
олио за намасляване на топчетата тесто
меко масло за намазване на тавата и баницата

за плънката:

800 г сирене

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа се смесват течните съставки - вода, олио и оцет.
2. При тях се размива и маята.
3. Добавя се пресятото със солта брашно. Меси се средно твърдо тесто. Трябва да се усвои цялото количество брашно без 1 ч.ч.
4. Тестото се дели на относително равни 16 равни части.(от 8 части се получава една баница).
5. От всяка част се оформя топче върху набрашнен плот - тук се усвоява остатъкът от брашното.
6. Всяко оформено топче се овалва в олио.

7. Тестените топки стоят около 1/2 час да почиват.
8. 1 топче тесто = 1 кора. Всяко топче се минава няколко път с точилката, след което с ловки движения се разтегля максимално. Кората трябва да стане прозрачна.(ако се къса, това не бива да ви притеснява, случва се и на най-добрите баничари :). Поръсва се с натрошено на ситно сирене и се навива.

9. След като се оформят баниците, се намазват с масло, но преди това трябва да отпочинат малко в тавите - около 10-15 мин. 
10. Пекат се една по една в предварително затоплена фурна на 180 С за около час. За разлика от хляба, който трябва да се вади веднага щом клечката излезе суха, баницата обича по-дългото печене, така да се опече, че корите да се разплитат без проблем, а цветът да бъде апетитно зачервен.

11. След като е готова, баницата се завива с чиста и влажна кърпа.



Не забравяйте айрана! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар