събота, 11 октомври 2014 г.

Руло "Стефани"


Това класическо за съвременната ни кухня ястие е толкова популярно, че доста се поколебах дали да публикувам рецептата. Все пак реших, че не би било излишно, тъй като е изпечено във форма за кекс. :)  Днес приготвих рулото по изричното желание на малкия ми шестгодишен син. Отне ми точно час и 20 минути да приготвя рулото и картофеното пюре към него.


Необходими продукти:

За каймата:

1 кг кайма(смес от телешко и свинско месо в съотношение 40:60)
1 глава кромид лук(може и да не слагате), нарязан на ситно
2 бр. яйца
1 с.л. чубрица
1 к.л. млян черен пипер
сол на вкус

За плънката:

5 сварени яйца, размер L
200 - 300 г моркови
5-6 кисели краставички със средна големина
гъби от консерва

меко масло за намазване на формата
галета за поръсване на формат

За картофеното пюре:

1 кг картофи
50 г масло
сол на вкус

Начин на приготвяне на рулото:

1. Морковите и яйцата се сваряват - морковите трябва да омекнат, а яйцата да са твърдо сварени.
2. От посочените продукти(кайма, лук, яйца, гъби и подправките) се прави хомогенна смес.
3. Намаслява се тавата(с вместимост 2 литра) и се поръсва обилно с галета, като излишъкът се изтръсква.


4. С 2/3 от готовата кайма се покриват дъното и стените на формата.


5. Пълни се плънката - моркови и краставички на ленти, твърдо сварените яйца са цели.




6. С останалата 1/3 от каймата се покрива плътно плънката и се слага да се пече на 200 С за около 40 мин. 



Начин на приготвяне на картофеното пюре:

1. Белените и добре сварени картофи се намачкват(не се пасират, защото придобиват неприятна консистенция, която се разтегля, подобно на дъвка).
2. Добавя се маслото и се бърка до пълното му разтопяване.
3. Пюрето се разрежда с водата, в която са сварени картофите. С вода, пюрето става по-пухкаво и вкусно в сравнение с направеното с прясно мляко. :)

От там нататък, думата има вашето въображение. :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар