Един от любимите сладкиши на мама беше рецептата, която ще публикувам днес. Това е вкусен и сравнително лесен десерт, за хора, които обичат сиропирани сладкиши.
Необходими продукти:
400 - 500 г фини кори
за плънката:
4 бр. яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно тип 500
1 бакпулвер
3 кутийки цветен локум
за сиропа:
3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1/2 капсула есенция "Ванилия"
Начин на приготвяне:
1. Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер на висока скорост.
2. Добавят се останалите съставки - кисело мляко, олио, брашно и бакпулвер.
3. Отделя се една малка купичка от получената смес и се оставя настрани. В края на приготвянето с нея се намазва суровото печиво, преди да се сложи във фурната за печене.
4. Всяка кора се маже с 1-2 с.л. от кексовото тесто, поръсва се с парченца локум(за една кора са необходими 2 -3 локумчета, накъсани на парченца) по начин, който виждате на снимките "стъпка по стъпка", навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Процедурата се повтаря до изчерпване на всички налични продукти, без отделеното в купичка тесто.
5. Вече оформената баница се намазва с кексовото тесто и се слага да се пече. Фурната е на 180 С, без вентилатор. Времето зависи от характеристиките на фурната, затова не мога да се ангажирам с точно време. Трябва да се зачерви добре и може да се пробва с дървен шиш.
6. Захарта и водата се варят до леко потъмняване на цвета(около 10 минути). След като сиропът се охлади се добавя ванилия.
Важно е да се спази правилото студени сладкиш и сироп. Баницата може да се консумира веднага, но е много по-вкусна, ако стои в сиропа поне една нощ.
ДОБЪР АПЕТИТ! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар