събота, 4 октомври 2014 г.

Баница с локум




Един от любимите сладкиши на мама беше рецептата, която ще публикувам днес. Това е вкусен и сравнително лесен десерт, за хора, които обичат сиропирани сладкиши.

Необходими продукти: 

400 - 500 г фини кори

за плънката:

4 бр. яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1/2 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно тип 500
1 бакпулвер

3 кутийки цветен локум

за сиропа:

3 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
1/2 капсула есенция "Ванилия"

Начин на приготвяне:

1. Яйцата и захарта се разбиват добре с миксер на висока скорост.
2. Добавят се останалите съставки - кисело мляко, олио, брашно и бакпулвер.
3. Отделя се една малка купичка от получената смес и се оставя настрани. В края на приготвянето с нея се намазва суровото печиво, преди да се сложи във фурната за печене.
4. Всяка кора се маже с 1-2 с.л. от кексовото тесто, поръсва се с парченца локум(за една кора са необходими 2 -3 локумчета, накъсани на парченца) по начин, който виждате на снимките "стъпка по стъпка", навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Процедурата се повтаря до изчерпване на всички налични продукти, без отделеното в купичка тесто.


5. Вече оформената баница се намазва с кексовото тесто и се слага да се пече. Фурната е на 180 С, без вентилатор. Времето зависи от характеристиките на фурната, затова не мога да се ангажирам с точно време. Трябва да се зачерви добре и може да се пробва с дървен шиш.

6. Захарта и водата се варят до леко потъмняване на цвета(около 10 минути). След като сиропът се охлади се добавя ванилия.


Важно е да се спази правилото студени сладкиш и сироп. Баницата може да се консумира веднага, но е много по-вкусна, ако стои в сиропа поне една нощ.

ДОБЪР АПЕТИТ! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар