петък, 23 септември 2016 г.

Салата с печени чушки и доматено пюре



Наскоро една от моите колежки се пошегува, че е настъпил сезонът, в който дамите ухаят на печени чушки. Едва ли има уважаваща себе си жена, която да иска да носи подобен аромат със себе си, но сезонът е такъв, че за ден-два се налага, особено ако хората, които обича и за които се грижи са любители на домашно приготвените туршии. Настоящата рецепта изобилства от вкусни зеленчуци, а основната са печените чушки. В домашния тефтер носи името на много добър приятел, на който съм много благодарна, че преди години сподели начинът на приготвяне на тази вкусна салата с мен.



Необходими продукти:

5 кг печени и обелени чушки – червена капия
1 кг моркови, нарязани на тънки шайби
1 ½ кг корнишони
2 големи буркана(700 г) доматено пюре



За маринатата:

1 ч.ч. оцет
2 ч.ч. захар
½ ч.ч сол
400 мл олио



Начин на приготвяне:


Чушките се режат на ситно. Корнишоните на шайби. Всички продукти за маринатата се слагат на котлона, и когато течността заври се прибавят морковите, също нарязани на шайби. Варят се в маринатата докато омекнат – около 5 – 7 минути. Марината заедно с морковите се добавя към останалите продукти, излива се цялото доматено пюре и се разбъркват добре всички продукти. Получената салата се слага в бурканчета, които се стерилизират за няколко минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар