неделя, 22 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди, маскарпоне и бял шоколад



Чудя се дали има по-божествена и очарователна комбинация от маскарпоне, бял шоколад и ягоди. Възможно е, но аз все още не съм я открила. В рецептата, която ще опиша по-долу, тези съставки се обединяват за да докоснат не само сетивата, но и душата. Приказно е!

Необходими продукти за бисквитения блат:

125 г разтопено масло(задължително немско)

Бисквити „Роден край“ – голяма опаковка

Необходими продукти за крема:

397г кондензирано мляко – 1 консерва от тези, които се предлагат в Lidl

200г бял шоколад

1 пакетче желатин + 50 мл студена вода за накисване

500г маскарпоне




Необходими продукти за ягодовата заливка:

500г пресни, здрави и добре измити ягоди

1 и ½ ч.ч. захар

1 пакетче желатин + 50 мл студена вода за накисването му



Начин на приготвяне:

·      Бисквитите се пасират в блендер на фино бисквитено брашно. Към тях се долива разтопеното масло. Разбъркват се добре. Изсипва се във форма с подвижно дъно и се разпределя равномерно с ръце.
·     Кондензираното мляко се затопля и към него се прибавя цялото количество шоколад.
·  Желатинът се накисва в предвиденото количество студена вода. След като набъбне се разтопява на водна баня и се излива в топлата шоколадово-млечна смес.
·  Топлата смес се излива при маскарпонето и се разбърква добре. Трябва да се получи хомогенна смес. Вероятно ще се втечни, но това не бива да буди притеснения, защото желатинът и шоколада ще стегнат след престой в хладилника.
·    Готовата смес се излива върху бисквитения блат и се прибира в хладилника да стегне – аз ползвах фризера, защото става доста по-бързо. Аз подходих леко несериозно към този момент от приготвянето на сладкиша - кремът не се беше стегнал достатъчно добре и затова част от заливката падна върху блата.
·      В касерола се слагат ягодите и захарта. Варят се за около 15 минути.
·  Желатинът се накисва в предвиденото количество студена вода. След като набъбне се разтопява на водна баня и се излива в топлата ягодова смес.
·       Ягодовата смес се охлажда напълно и се излива върху стегналия се вече крем.




Така приготвеният сладкиш трябва да престои една нощ в хладилника, след което е готов за консумация. J

Няма коментари:

Публикуване на коментар