След всяка обиколка из сайтовете
и блоговете на кулинари, от които се уча и на които се възхищавам, в мен остава
усещането за сложност и хармонично съвършенство. Усещане за хармония, постигната със съчетание
от вкусове, аромати и цветове. Това е един приказен свят, който не винаги е
постижим. Сред разнообразието и сложността, често забравяме за простичките неща.
Неща като храните от моето детство. Никога няма да забравя топящите се в устата
целувки в розово и жълто, кексът,
оцветен с какао, шахматната торта с най-вкусния домашен крем, която се хапваше
само при специален случай, домашните курабии, фунийки и орехчета – вкусове,
които ме връщат към време, в което безгрижието и радостта бяха мое ежедневие. Днешната рецепта е точно от онези, които като
машина на времето ме връщат назад. Първо да кажа, че това руло, вероятно е
любимо във всяко домакинство, но днес хапнах неустоимия десерт, приготвен от едно прекрасно момиче и
не можах да устоя. Още щом се прибрах включих миксера. :D
Необходими продукти:
6 броя яйца
18 с.л. захар на кристали
1 бр. бакпулвер
15 с.л. брашно
1 бр. есенция „Ванилия“
1 бурканче – 330 г – сладко от
череши. Черешите, разбира се, можете да ги замените с каквото пожелаете.
Начин на приготвяне:
- Делят се белтъци от жълтъци.
- Белтъците се разбиват на сняг(с миксер) и след това на дози към тях се прибавя захарта.
- Добавят се жълтъците.
- Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя на дози към яйцата(бърка се с дървена или силиконова шпатула).
- Пече се върху хартия за печене на 180 С
- След като се опече се обръща върху парче плат и се навива на руло докато е горещо. Стои така 1-2 минути. Идеята тук е да се навие лесно след като се намаже със плодовото сладко и да запази формата си.
Дано, анонсът към рецептата не ви
се е сторил твърде носталгичен. Все пак, убедена съм, че всеки човек си спомня с
умиление за своето детство.
Няма коментари:
Публикуване на коментар