сряда, 24 юни 2015 г.

Руло с черешово сладко

         

         След всяка обиколка из сайтовете и блоговете на кулинари, от които се уча и на които се възхищавам, в мен остава усещането за сложност и хармонично съвършенство.  Усещане за хармония, постигната със съчетание от вкусове, аромати и цветове. Това е един приказен свят, който не винаги е постижим. Сред разнообразието и сложността, често забравяме за простичките неща. Неща като храните от моето детство. Никога няма да забравя топящите се в устата  целувки в розово и жълто, кексът, оцветен с какао, шахматната торта с най-вкусния домашен крем, която се хапваше само при специален случай, домашните курабии, фунийки и орехчета – вкусове, които ме връщат към време, в което безгрижието и радостта бяха мое ежедневие.  Днешната рецепта е точно от онези, които като машина на времето ме връщат назад. Първо да кажа, че това руло, вероятно е любимо във всяко домакинство, но днес хапнах неустоимия  десерт, приготвен от едно прекрасно момиче и не можах да устоя. Още щом се прибрах включих миксера. :D



Необходими продукти:

6 броя яйца

18 с.л. захар на кристали

1 бр. бакпулвер

15 с.л. брашно

1 бр. есенция „Ванилия“  

1 бурканче – 330 г – сладко от череши. Черешите, разбира се, можете да ги замените с каквото пожелаете.




Начин на приготвяне:
  1.  Делят се белтъци от жълтъци.
  2. Белтъците се разбиват на сняг(с миксер) и след това на дози към тях се прибавя захарта.
  3.  Добавят се жълтъците.
  4. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя на дози към яйцата(бърка се с дървена или силиконова  шпатула).
  5. Пече се върху хартия за печене на 180 С
  6. След като се опече се обръща върху парче плат и се навива на руло докато е горещо. Стои така 1-2 минути. Идеята тук е да се навие лесно след като се намаже със плодовото сладко и да запази формата си.



Дано, анонсът към рецептата не ви се е сторил твърде носталгичен. Все пак, убедена съм, че всеки човек си спомня с умиление за своето детство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар