Днешните пърленки са отговор на желанието на малкия ми син,
който пожела пърленки на скара, които опита в едно от заведенията близо до
Бачковската света обител. Беше преди почти година, но явно доста са му
допаднали. Вероятната причина да го налегнат спомени за миналогодишната лятна
почивка е ароматът на лято, който все повече насища въздуха. :) Не знам
рецептата, по която ги правят там. Описаната рецепта за пърленки и подправката
към тях е чисто моя импровизация. След като синът ми твърди, че са по-вкусни от
ресторантските(а, той никога не пести критиките си :D), имам основание да му вярвам.
Уверявам ви, че ароматът на прясно изпечен хляб в комбинация на подправено с
пресен чесън масло е уникален.
За тестото:
250 мл топла вода
1 чаена лъжица сол
10 грама прясна мая
1-2 супени лъжици зехтин
Брашно за средно твърдо тесто(около 400-500 грама)
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода. Добавя се брашно(не цялото
количество - добавя се на дози до получаване на правилната консистенция) и солта. Замесва се стегната топка тесто. Съдът, в който тестото ще
втасва се покрива с кърпа или се затваря с капак, за да не може да хване
неприятна коричка. Когато тестото се надигне се точи кора с дебелина 2-3 мм(не
повече) – корите трябва да са тънки. Формите са по желание – аз ги оформих на
триъгълници и на кръгове. Оформените пърленки се мятат на горещата скара и се
пекат за няколко минути от двете страни. При печене се надуват като
възглавнички, но след това спадат. :)
Готовите пърленки са изключително вкусни намазани с масло.
За маслото пасирах 125 грама краве масло с няколко скилидки
чесън, подправих с шарена сол. Изключително елементарни за приготвяне, но
подправени по правилния начин са изключително вкусни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар