петък, 5 юни 2015 г.

Пърленки на скара

        
        

Днешните пърленки са отговор на желанието на малкия ми син, който пожела пърленки на скара, които опита в едно от заведенията близо до Бачковската света обител. Беше преди почти година, но явно доста са му допаднали. Вероятната причина да го налегнат спомени за миналогодишната лятна почивка е ароматът на лято, който все повече насища въздуха. :) Не знам рецептата, по която ги правят там. Описаната рецепта за пърленки и подправката към тях е чисто моя импровизация. След като синът ми твърди, че са по-вкусни от ресторантските(а, той никога не пести критиките си :D), имам основание да му вярвам. Уверявам ви, че ароматът на прясно изпечен хляб в комбинация на подправено с пресен чесън масло е уникален.


За тестото:
250 мл топла вода
1 чаена лъжица сол
10 грама прясна мая
1-2 супени лъжици зехтин
Брашно за средно твърдо тесто(около 400-500 грама)



Начин на приготвяне:
         Маята се разтваря в топлата вода. Добавя се брашно(не цялото количество - добавя се на дози до получаване на правилната консистенция) и солта. Замесва се стегната топка тесто. Съдът, в който тестото ще втасва се покрива с кърпа или се затваря с капак, за да не може да хване неприятна коричка. Когато тестото се надигне се точи кора с дебелина 2-3 мм(не повече) – корите трябва да са тънки. Формите са по желание – аз ги оформих на триъгълници и на кръгове. Оформените пърленки се мятат на горещата скара и се пекат за няколко минути от двете страни. При печене се надуват като възглавнички, но след това спадат. :)

Готовите пърленки са изключително вкусни намазани с масло.


За маслото пасирах 125 грама краве масло с няколко скилидки чесън, подправих с шарена сол. Изключително елементарни за приготвяне, но подправени по правилния начин са изключително вкусни. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар