петък, 31 януари 2014 г.

Млечно-маслен крем


       Вероятно, всеки човек има своята представа за съвършен десерт и вероятно, предложеният в рецептата крем е далеч от съвършенството. Въпреки това е много любим и лесен, и освен това приложенията му са много - освен като отделен десерт е прекрасен за пълнеж на торти. :)

Необходими продукти:

За крема:
1 литър прясно мляко
100 - 150 г захар(в зависимост от предпочитанията) 
5 яйца
7-8 с.л. брашно с връх
2 пакетчета желатин(разтворен в 100 мл студена вода и разтопен на водна баня)
1 капсула ванилия
250 г меко краве масло

За украсата:
Сладко от малини 
Шепа пресни или замразени цели малини
Пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват заедно с брашното и половината от прясното мляко до получаването на идеално гладка смес. Останалата част от млякото завира на котлона, добавя се яйчната смес към горещото мляко и се бърка енергично до сгъстяване, като междувременно котлонът се слага на по-ниска степен - така се предотвратява възможността, кремът да загори. След като кремът се сгъсти* и започне да клокочи се оттегля от огъня и се добавя захарта. Разбърква се до пълно разтопяване на захарта. Докато е още горещ се прибавя разтвореният на водна баня желатин, капсулата ванилия и отново се разбърква много добре. Оставя се да се охлади до стайна температура, след което се добавят 250 г меко, качествено масло и се разбърква с миксера до пълно усвояване. Задължително кремът и маслото трябва да са с еднаква температура! Кремът се налива в чаши и се гарнира със сладкото от малини и с пресните/замразени малини. Отгоре с ръси с пудра захар. Разбира се украсата и добавянето на вкусове е по ваше желание... :)

_____________
* Ако кремът стане много гъст, може да се разреди като му се добави малко прясно мляко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар